Een van de meiden…

Toen ik hier kwam was ik niet meer bij de realiteit. Er waren geen fijne dingen gebeurd en ik was ineens weg. Mijn gedachten waren anders ik dacht na over dingen die niet klopte. Ik werd angstig in sociale situaties. En durfde thuis niet meer van mijn kamer te komen, te bang om met mijn ouders te praten. Ik durfde niet meer naar mijn vrienden. Ik blowde heel de dag door maar dat werkte niet meer. Ik werd paranoïde elke keer als ik blowde en bleef als ik nuchter was in die enge vibe hangen. Ik dacht dat ik gek aan het worden was. Ik had al meerdere keren bij mijn voogd aangegeven dat het niet goed ging en dat er iets moest gebeuren maar dat duurde heel lang. Toen werd ik gesloten geplaatst en 3 weken later zat ik in Spanje. Nog steeds ver weg van de realiteit in mijn hoofd. Ik voelde me kut want wou zo graag weer zo vrolijk en spontaan zijn als vroeger maar er kwam bijna geen woord uit mijn mond en durfde niemand aan te kijken. Voordat ik weg ging was mijn ritme ook helemaal omgedraaid. Ik sliep pas om 7 uur ‘s ochtends en werd in de avond weer wakker. Ik had volgens mij al 3 weken geen daglicht gezien. Totdat ik hier kwam.

De eerste week ging moeilijk. Ik had mijn oude koppige gedrag nog wat ik de afgelopen jaren mezelf had aangeleerd. Ik kwam mijn bed niet uit. Ging in discussie over niks. En ging weg als ik ergens geen zin in had. Maar snel was dat klaar. Ik kreeg een gesprek over dat ik hier wel voor mezelf zit en als ik niet uit m’n bed kom dat ze mij dan ook niet hier konden helpen. En gelijk hadden ze. Ik moest nou eindelijk een keer ergens voor gaan en wou absoluut niet weer mezelf en mijn familie teleurstellen. Dus ik ging ervoor. Elke dag uit bed komen, aanwezig zijn,  om 9 uur klaarstaan, waar ik de afgelopen 4 jaar geen doorzettingsvermogen voor had. Ik was elk moment nog wel angstig en het was moeilijk om een gesprek te voeren met mij. Maar langzamer hand ging het wel beter. Ik moest mijn gedachten controleren en veranderen wat best moeilijk is. Ik heb op dagen wel 100 x in mijn hoofd moeten zeggen ik ben oké, ik ben oké, ik ben Anne, en ik ben oké.

Anders zou ik weer afdwalen en gek worden. Na ongeveer 2 maanden was ik wat meer op mijn gemak en wat minder gespannen. Ik moest gewoon niet nadenken maar doen, als ik bang was voor een sociale situatie moest ik er niet over nadenken maar gewoon gaan. In mijn hoofd zeggen ik ben sterk, ik kan dit. Ook al voelde het helemaal niet zo. Toen ben ik terug gegaan naar Nederland en daar ging het weer slechter, ik durfde alleen met vrienden af te spreken als ik me lam kon drinken want dan was ik weer lekker mezelf, maar doordeweeks sloot ik me weer op in mijn kamer en kreeg in paniekaanvallen als ik bij mijn ouders was. De laatste maand dacht ik bij mezelf dat ik er echt weer ff voor moest gaan, ik moest weer rust in mijn hoofd creëren. Ik ruimde mijn kamer op, stond weer vroeg op, mediteerde 2 x per dag, maakte weer muziek en ging naar buiten met mijn hondje en. En ik merkte dat het al veel beter ging en dat de angst minder werd. Voordat ik weg ging heb ik nuchter met een vriendin afgesproken en dat was best een grote stap voor mij, ik was zo gespannen. Maar ik veranderde mijn gedachten weer, ik ben sterk, ik ontspan, ik ben zelfverzekerd, ik ben mooi, ik kan dit. En het ging super goed! en het was supergezellig, ik was voor het eerst na een hele lange tijd mezelf weer en dat heeft mij heel veel vertrouwen gegeven voor nu. Ik ging hier met een veel minder gevoel van angst heen en heb er een goed gevoel bij. Ik ben nog niet waar ik wil zijn. En soms moet ik mezelf rustig houden. Maar ik heb al zoveel stappen gezet vergeleken met een halfjaar geleden en daar ben ik trots op. Ik zou graag nog willen werken aan zelfacceptatie en ik wil andere en mezelf vergeven voor de fouten die er zijn gemaakt. Ik zal het voor altijd bij me dragen maar ik wil er vrede mee hebben, vrede in mezelf. 

Een van de meiden.

Weer zijn weer van start.

Na lockdown weer open

Het was en is voor iedereen een zeer rare tijd. Door de strengste maatregelen vanaf maart waren wij genoodzaakt te sluiten. De meiden die er op dat moment waren zijn met een gecharterde vlucht teruggevlogen.
De lock down hier was streng en saai. Een illegaal ommetje door de bergen was de afleiding die wij die periode hadden. Uiteraard is dat niet te vergelijken met hele gezinnen die op een flatje in Madrid zaten. Wij zijn dankbaar en zijn in goede gezondheid de periode doorgekomen. 

Vanaf 30 augustus konden wij gelukkig weer 3 meiden ontvangen. 
Het is mooi om te zien dat de niet bestaande zorgvorm, die wij eerst waren, nu echt een duidelijk vorm heeft. We hebben de afgelopen maanden, ongevraagd, genoeg tijd gehad om alles nog beter te doordenken. 

“De dingen die ik Spanje heb geleerd, hebben echt mijn levensstijl in Nederland veranderd”
Reactie oud jongere

“Wat zou beter kunnen bij UTFT? Niets, jullie hebben alles eruit gehaald wat mogelijk was…. Wat echt heel goed is bij UTFT.. het maatwerk dat jullie leveren en de betrokkenheid bij de cliënt.
Reactie van gezinsvoogd

Wij zijn ons project gestart met de gedachte dat wij dit 5 jaar zouden draaien. Het is gelukt, het staat en het gaat beter dan dat we gehoopt hadden. Die 5 jaren, daar willen wij ons aan vasthouden en dus willen wij volgend jaar weer naar Nederland.
Naast dat het goed is om weg te gaan als wij nog genieten van het huidige leven (wij werken dit jaar nog steeds volop met en voor de jongeren), is Nederland voor onze kinderen en onszelf toch ook écht een thuis.

Het wonen hier en leven hier daar genieten we nog elke dag van. Dat doen we in combinatie met zeer dankbaar werk. 

Het allermooiste zou zijn als mensen ons prachtige huis én het werk willen overnemen.
Alle ingewikkelde opstartproblemen zijn voor diegene niet aan de orde.
Wie kan en wil de uitdaging aangaan om in Spanje Nederlandse jongeren een stap verder te helpen?

Bel of mail Koen gerust. koen@underthefigtree.nl, 0031 6 48 90 63 24.

Wil je of kan je het zelf niet en ken je iemand voor wie dit een geschikt project is? Stuur het door. Ook kan je het delen in je netwerk. Alvast bedankt. 

Koen

 


 

April – Corona

De zon komt op en de maan komt in de nacht hij is vol en helder en staat aan de hemel. De sterren versieren de donkere nacht in de bergen.  De bloemen komen naar buiten het is lente. Zo lijkt alles hetzelfde…

Maar door de Corona tijd is het toch allemaal anders. We sporten in de tuin en de weekeindes zijn we binnen en in de tuin. Beneden in het huis is er in de ochtend school voor de kinderen en boven voor de grotere meiden.

Een ritme is het houvast om nu een maand met ze alle in een lock-down te zitten. Ja het helpt om te denken we zitten niet in Madrid in een appartement. Maar als je dan jarig bent en je kan niet op verlof kan is dat geen vergelijking wat helpt. Dan kijk je naar de maan als je niet kan slapen en denk je deze maan had ik op een andere plek willen zien.

Als ik dit van tevoren wist dat ons dit zou overkomen zou ik nooit verwachten dat het zo goed zou gaan. Enorm veel respect voor de meiden die hier zitten die gewoon zonder gemopper het programma door gaan volgen. Appeltaart bakken om er toch iets leuks van te maken. Ergens ook genieten van de rust in het weekend en het niks hoeven.

Gelukkig maar dat we van tevoren niet weten wat er op ons pad komt omdat we niet weten hoe we er in de situatie mee omgaan. We lopen verder de berg op dan we verwacht hadden.

Alles gaat voorbij zoals de zon weer onder gaat gaat Corona ook ooit weer onder.

Ondertussen bakken we een extra taart doen we eens een gezicht masker. Genieten we van de zon en ben ik onwijs trots op de meiden die bij ons zijn wat een toppers.

Hoop

Ik voel me niks zonder wie ik was, ik heb amper geld, geen dure kleding, geen nagels, mijn wenkbrauwen zijn niet perfect, ik ben niet omringd met mensen die naar mij opkijken, ik heb geen mensen om mij heen die zonder mijn goedkeuring niet handelen, geen drugs en afleiding, ik heb ‘’mijn’’ mensen niet ik heb alleen mijzelf met mijn gevoel en gedachten.

Wat ben ik zonder bovenstaande, wie ben ik zonder wie ik was? Kijk mij nu zo vol van angst, zo niet goed wetend hoe het moet, zo kwetsbaar, zo vol van pijn en verdriet en zo vol van hoop.

Ik ben moe, moe van het proberen, moe van de pijn, moe van het verdriet, moe van het denken, moe van het missen, moe van het voelen, moe van het niet zijn wie ik was, moe van het hopen.

Hoop hoort bij het leven, maar wat nu als je leeft op hoop als hoop je volledige houvast en aanmoediging is. Als je niks zeker weet en het enige wat je hebt is hoop.

Ik ben hier door hoop. Hoop dat ik de persoon zal worden die ik wil zijn en diep van binnen ben, hoop dat ik moedig genoeg ben mijn wonden te helen waar ze open zijn en pijn doen, hoop dat ik krachtig genoeg ben mijn pijn en verdriet te gebruiken als brandstof, hoop dat ik trots kan worden op mijzelf en mijn naasten op mij, hoop dat ik een waardevol persoon zal zijn voor een ander.

Ik hou niet van hoop want hoop is twijfel en je weet wat ze daarover zeggen ‘bij twijfel nooit doen’. Ik ga er vanuit dat een ieder een leven wilt met als basis; duidelijkheid, vastigheid en zekerheid. Drie verschillende dingen die in mijn ogen neerkomen op hetzelfde, een leven gebaseerd op helderheid en rust.

Misschien vat  je het gene wat ik nu zeg op als onduidelijk; hoe ik ervoor kan zorgen dat  je het  volledig begrijpt weet ik niet, maar stel je voor dat ik jou vraag alles achter je te laten, je leven, je thuis, je werk misschien zelfs wel je huisdier. Je zal alles op een gegeven moment moeten hervinden maar je begint helemaal opnieuw zonder duidelijkheid, vastigheid en zekerheid maar wel met hoop.

Hopelijk begrijp je het een beetje maar alsnog verklaar je mij misschien voor gek want ik kies voor dat leven met hoop.

Een van de meiden

Een van de meiden

Een maand voordat ik naar Spanje ging kreeg ik een aanbod om een paar weken naar Under The Fig Tree te gaan. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten maar zag het als een kans die ik kon grijpen. Het ging toen niet goed met mij en ik zag het als een mogelijkheid om mijzelf te kunnen resetten. Weg van mijn omgeving, vrienden en familie vond ik natuurlijk doodeng. Wonen bij een onbekend gezin in een land waarvan ik de taal nauwelijks kende. Maar er was toen toch iets in me dat mij het gevoel gaf dat ik dit moest gaan doen.

Ben er begin april heen gegaan en toen ik aankwam had ik geen moment spijt. Ik zag de mooie omgeving en het voelde alsof ik een uitdaging aan ging!

Dat gaf mij een sterk gevoel. Ik kon niet meer terug, dus ik moest het nu wel aangaan. Ik werd bij het vliegveld opgevangen door Koen en hij gaf mij gelijk een positieve indruk. Toen ik bij het huis aankwam en Mirjam ontmoette voelde het ook goed. Het is zo’n leuk gezin en dat geeft mij vertrouwen om mijzelf open te durven stellen. De eerste paar dagen was ik vooral onder de indruk van de omgeving en ik was zo blij dat ik in Spanje was. Ik begon te wennen en kreeg een steeds betere band met het gezin. Ik was hier maar een maand, maar het heeft mij zoveel inzicht gegeven voor het leven. De rust die je daar ervaart vond ik ook super fijn. En ook waren er natuurlijk minder leuke momenten maar daar word je hier ook zo goed in begeleid! Ik heb hier veel over mijzelf geleerd. In Spanje moet je bijvoorbeeld ook een dagboek bijhouden, iets wat ik in Nederland nog nooit had gedaan.

Maar daardoor leerde ik dingen op te schrijven, wat mij uiteindelijk ook rust gaf. Ook het dagritme vond ik hier fijn. Je staat om 8 uur op en om 9 uur moet je klaar zijn en aan je school werken. In de middag ga je samen koken en eten. En dan had je in de middag na het eten een programma. In het weekend gingen we vaak ergens heen. Dat was gezellig en dan kon je even echt je problemen vergeten. Ik heb geen spijt van Spanje gehad en ik zou het zo weer over doen. Je kan alles even in Nederland achterlaten en je helemaal op jezelf focussen. Een kans die je misschien maar 1 x krijgt en ik zou het heel veel meiden gunnen. Ik voel me nu veel beter, uitgerust en gezond. Door Spanje ben ik ook beter gaan nadenken over de keuzes die ik maak en heb geleerd mezelf te gaan waarderen. Koen en Mirjam hebben mij hier heel goed mee geholpen en gesteund. Door hen heb ik ook het vertrouwen weer terug dat ik het kan. Under The Fig Tree is een mooie plek om jezelf te leren kennen.

Een van de meiden

De omgeving maakt wie je bent

Een titel die niemand bij mij zou vinden passen als ze me kennen. Vaak word ik omschreven als een eigen en krachtig persoon met een gek randje.

Maar toch kan ik hierachter staan. De rust in Spanje doet ook veel met mij. Geen slapeloze nachten meer ( of komt het omdat de kinderen doorslapen? ). De natuur waar we in wonen brengt je terug naar je eigen natuur en dicht bij jezelf. In mijn andere blogs heb ik al vaker over de omgeving gesproken. Maar een groot deel van het wonen bij ons is ook dat we een gezin zijn.

Wat voor effect hebben onze kinderen op de meiden? We zien vaak dat ze terug gaan denken hoe ze zelf als kind waren of juist gaan nadenken hoe zij het gaan doen als ze kinderen hebben. Soms kan het ook confronterend zijn want wie heeft er nou een goede jeugd gehad met twee liefhebbende ouders die er voor je zijn. Helaas kan niet iedereen dat zeggen.

Of het aftellen van je verjaardagsfeestje dat gaat komen. Dat voorgevoel ken je niet als je nooit een verjaardagsfeestje hebt gehad.

Bij een van de meiden was dat het geval en hebben we dit helemaal overgedaan voor haar afscheid. Na een traject wat ze ontzettend goed heeft gedaan en waar ze veel van heeft geleerd ontving ze een diploma maar dit keer ook een… kinderfeestje.

Cakejes versieren, slingers, spijkerpoepen, koekhappen, kaarsjes uitblazen en met uitdeelzakjes aan het einde was het helemaal compleet. Twee jongetjes van de buren waar ze elke zondag was, waren er ook, met hun familie. Met haar feestmuts  op veranderde ze in een kind. Mee lachen, zingen en dansen en met een grote glimlach beleefde ze het feestje.

Haar omgeving op dat moment maakte haar kind en dat had ze lang niet gehad. Soms wil je een meisje ouder en wijzer terugbrengen, maar soms wil je ook een stukje kind zijn terugbrengen voordat ze naar huis gaan. Naar de omgeving waar ze  thuis horen.

Groet,

Mirjam.

Oktober

 

We hebben een heerlijke zomer gehad: een stukje in Nederland waar de temperatuur net zo hoog was als hier en vrije dagen in Spanje. Het was erg fijn om weer even terug te zijn om met de klankbord groep en de RVC (Raad Van Commissarissen) elkaar weer echt te spreken en te zien. Koen heeft veel gesprekken gehad en presentaties gegeven aan en met onze samenwerkingspartners. Daarnaast natuurlijk ook onze dierbare vrienden en familie gezien. Op vertrouwde plekjes in Utrecht weer koffie doen en spelen in de speeltuin wat voor de oudste inmiddels ook weer nieuw is. Het leven in Nederland is voor haar een vertelde herinnering, zelf weet ze het niet meer. Voor ons allemaal wel een warm bad om in terug te komen. Ook al vond de jongste dat voorop de fiets zitten erg eng. Zo’n wiebelende fiets is toch even iets anders dan een Spaans paard. We hadden even afstand van het werk dat hier altijd maar door gaat, en dat deed ons goed.

 Inmiddels zijn we weer aan de gang en de kamers zijn weer gevuld. De ene kamer ontwaakt door een klopje op de deur en de ander heeft haar favoriete hardcore nummer nodig om de dag te beginnen. Slaperig wordt het ontbijt gemaakt en om 9.00 starten we met een kaartspelletje pesten, zodat iedereen daarna aan zijn school kan beginnen.

Vanmiddag gaan we op trektocht langs de kust. Voor iedereen een favoriet programma onderdeel. Voor mij vandaag helaas niet want ik moet naar de tandarts. Normaal krijg je 1 herinnering op een dag daarvoor, dat is je eigen agenda. Nu met zoveel mensen heel vaak. Het samen leven met anderen houd je alert op wat je moet doen en waar je naar toe gaat.

In de kleine dingen zie je het terug bij de meiden. De basis van het leven met elkaar oppakken. Een ritme hebben en in dat ritme ook nog eens proberen goed voor jezelf te zorgen met een compliment voor jezelf, goede voeding en beweging. Die basis kan al zover van jezelf vandaan staan. Daar proberen we ze mee te helpen door samen te leven.

Als ik naar buiten kijk en de zon drie bergen verder zie opkomen bedenk ik ook dat dat de afstand voor sommige meiden moet zijn om te komen naar die basis.

De rust en ruimte doet al veel; dat verschil zagen we ook in Nederland zelf. Soms even wat minder en dan wordt het vanzelf meer, maar dan zonder te vechten.

 Dan denk ik vaak aan Loesje: ‘Sorry ik heb haast want ik ga naar mindfullness’ 

 

Liefs Mirjam

Mei – Ik kijk achterom

Mei – Eerste jaar

Dan ben je ineens een jaar open. Je kijkt achterom en ziet een rij met foto’s aan de muur in onze gang. Meiden die allemaal bij ons zijn geweest. Negen om precies te zijn. Negen meiden met een eigen verhaal een eigen koffer en een eigen zoektocht waar wij aan mochten deelnemen.
Maar in mijn gedachten kijk ik ook even achterom Wat moet je zeggen na een jaar? Het was een bizar, intens, bijzonder, vernieuwend, verrijkend jaar. Maar dat past niet in een zin. Soms denk ik ook wat wij het eerste jaar hebben meegemaakt past ook niet in een jaar.
Zoveel nieuwe dingen ontdekt en soms zo lastig. Een andere cultuur en taal waarin je je weg ook moet vinden. Alle avonturen die we met de meiden hebben meegemaakt in dit jaar.
Voorzichtig kropen ze in ons hart en we hebben van ze mogen genieten. Maar soms was het ook lastig. Nu kijk ik terug op een jaar maar met de meiden keken we terug op het leven. Dan was het soms moeilijk om achteruit te kijken. Maar als iemand het durfde was de weg vooruit makkelijker

Het heeft ons als gezin dichter bij elkaar gebracht en soms hebben we ook ons wel eens afgevraagd is het goed voor ons gezinsleven. We gaan hier bewust mee om en zijn er van overtuigd dat het goed is wat we doen en waar we staan.
Dit is nu voor de komende jaren onze plek waar we moeten zijn en waar we meiden begeleiden in de weg naar de toekomst. Helpen dat het vooruit kijken makkelijker wordt. Onze toekomst zal niet voor altijd in Spanje zijn maar op dit moment wel.

We leven eerst met vandaag en lopen weer een mooie trektocht en morgen gaan we weer boodschappen doen zoals elke donderdag.
Ook als gezin geloven we dat ook voor ons het vooruit kijken makkelijker gaat worden want we leren van het eerste jaar waar we af en toe nog achterom voor kijken.

Mirjam

valencu0327ia-4

Februari – Vertel mij verhaal

Ik wil mijn verhaal vertellen over hoe ik het vind en ervaarden in het meidenopvang in Spanje.

Toen ik nog in Nederland was werd mij vertelt dat het niet meer ging in en dat ik voor een paar maandjes naar Spanje moest gaan. Ik vond het nergens voor nodig en stom, toch ging ik uiteindelijk omdat ik het een kans wilden geven. De dag dat ik naar Spanje vertrok was het erg veel stressen en dacht van oooh hoe moet ik al mijn kleding in de koffer proppen! En wat moet ik allemaal meenemen. Uiteindelijk moest ik maar een paar spulletjes kiezen niet alles kon mee natuurlijk. Ik pakte mijn koffer in en ging met mijn broer naar het vliegveld samen nog wat gegeten en daarna vliegtuig in en ik dacht doei koude weer tot over een paar maandjes! Toen ik in Porto aankwam met mijn broer dacht ik echt van hoe zal het zijn en wat gaat er allemaal gebeuren. Ook al wist ik best wel hoe meidenopvang in elkaar zat, maar het is toch anders je bent in een andere land andere omgeving geen mensen die dezelfde taal spreken behalve Koen en Mirjam. En je komt bij een gezinnetje wonen die je helemaal niet kent.

De reis richting het huis was prima te doen alleen omdat ik zo erg aan de wegen hier in de bergen moet wennen gingen mijn oren steeds dicht en open. Het was erg donker toen ik aan kwam dus had het dorpje niet goed kunnen zien toen ik binnen kwam kreeg ik een rondleiding van Koen en vond het huis enorm groot en heel mooi. Het is modern ingericht maar ook de oude muren met stenen super mooi. Toen gingen we naar boven naar de meidenverdieping en mocht ik een kamer kiezen. Zelf heb de kleinste genomen omdat ik die zo knus vindt en ook zo  mooie muur heeft. De eerste week moest ik erg wennen aan het vroeg opstaan en de programma nu kan ik zelfs in het weekend niet uitslapen. Ik wordt vanzelf vroeg wakker. Wanneer je ritme slecht is is dit een goeie plek het heeft mij erg geholpen je staat standaard om 8 op om aangekleed en gedoucht voor 9 uur aan tafel  te zitten om aan je school te werken. Nu ik toch in Spanje ben, ben ik de taal aan het leren tijdens de uren van school en begon met me theorie examen. Daarnaast doe ik creative dingen om dat ik dat leuk vindt we hebben ook elke week sport, klussen en in de tuin werken waar je veel van leert en het is leuk vooral als de zon schijnt tijden het tuineieren of sporten.

De natuur hier is prachtig we hebben elke woensdag trektocht dan gaan we met de meiden en Koen of Mirjam in de buurt wandelingen maken hoog de bergen in. Er zijn hier ook veel wilde paarden en soms als we de stad in gaan zie je overal schapen en koeien. Ik vindt het meidenopvang hier in Spanje een goeie plek voor jongeren waar bij het niet goed in Nederland Je hebt hier veel rust en kan je hoofd leeg halen ik zeg niet dat het al je problemen in een keer weg gaan. Maar je werkt eraan en Koen en Mirjam zijn der echt voor de jongeren om ze bij alles te helpen en dingen te leren begrijpen ik zit hier nu al 6 weken en het gaat erg goed en werk aan de dingen die moeten gebeuren en aan het kijken naar wat me vervolg plek is en dat alles duidelijk is.

Een van de meiden.

November – December Wild horses

Boven is school aan huis gestart met de meiden. Onze oudste zit op haar bergschooltje en ik ga lopen met de kleinste. De ochtenden zijn hier vaak hetzelfde. Iedereen start met school en daarna gaan we samen koken en warm eten. Mijn passie ligt niet zo bij altijd maar hetzelfde doen, maar ik hou van dit ritme. De middagen van de meiden verschillen van trektochten tot klussen in huis, mentorgesprekken, werken aan zelfbeeld, emoties, schilderen, sporten en nog veel meer. Maar die ochtenden zijn rustig en daarom heb ik dan altijd heel even de tijd om de bergen van Galicië te bekijken.

Laatst liep ik ons hek uit en direct kwam de buurvrouw naar me toe. Ik wist al waarom, want ik had ook al het prachtige grote zwarte wilde paard gezien. Dit keer was het paard alleen, maar meestal zijn ze met een groot aantal. Laatst in de nacht zag Koen ruim 40 wilde paarden voor ons huis. Door de droge zomer komen ze vanuit de bergen naar beneden in de nacht om vers gras te eten. Wij wonen aan de rand van de bergen dus zien ze vaak. Leuk idyllisch beeld zou je denken… Maar nee, zodra je het ziet belt iedereen elkaar en is het goed afstemmen: iedereen weet precies wat hij moet doen. De paarden moeten namelijk gevangen worden.

Ze eten het gras op waar de schapen van moeten eten. Elk paard heeft een brandmerk op zijn bil. Want 1 maal per jaar worden ze allemaal uit de bergen gepakt met de welbekende curro’s van Galicië. Daar krijgt elk paard een brandmerk dat gekoppeld is aan een ‘eigenaar’. Hier ben je pas echt een man als je veel wilde paarden op je naam hebt staan. Het is status. Als het paard gevangen is, wordt er gekeken wie de eigenaar van het paard is. Je belt dan de paardenpresident en die regelt dat de eigenaar komt. De eigenaar betaald de schade van het gras en brengt het paard terug in de bergen.

Wij hebben inmiddels al veel paarden gevangen en weten wat ons te wachten staat. Dit keer waren we met 3 buren en ik met de kinderwagen en een baby. Iedereen neemt muisstil zijn positie in en dan gaan we de paarden opdrijven. Het paard kijkt me aan… ik maak mij groot om hem duidelijk te laten zien dat hij deze kant niet op kan. Hij kijkt rond… ziet dat de andere kant ook niet kan. Hij wordt angstig en boos en gaat ronddraven. Na een tijd schiet hij de berg op. Yes, de goede richting op! Hij moet naar de schuur van de buren. Ik ren als een malle met de kinderwagen naar mijn positie 2. Daar staat al iemand. Okay, deze vrouw is behoorlijk op leeftijd, dus ik ren  terug. Ga weer naar de ander positie bij de kinderwagen. Ja, ik sta klaar en iedereen checkt elkaar of iedereen goed staat. En tussen ons in een zenuwachtig paard. Iemand laat hem verder naar boven drijven. Hij komt recht op mijn af ik maak mij groot kijk hem aan. Zeg rustig tegen hem “het is goed..  ga maar naar boven”. Hij wordt rustig, ik herhaal mijn woorden en hij loopt heel rustig stapvoets de goede richting op. Yes! Ik kan weer rustig naar huis.

Onderweg naar huis besef ik dat dit net het als met de meiden die we opvangen is. In de rust geven we duidelijk richting aan. Als ze ervaren dat het goed is en dat ze er niet tegen hoeven te vechten, lopen ze rustig de juiste weg op en maken ze grote stappen in de ontwikkeling. Ook zij gaan uiteindelijk weer terug. Niet naar de bergen, maar wel waar het echt thuis is.