November – December Wild horses

Boven is school aan huis gestart met de meiden. Onze oudste zit op haar bergschooltje en ik ga lopen met de kleinste. De ochtenden zijn hier vaak hetzelfde. Iedereen start met school en daarna gaan we samen koken en warm eten. Mijn passie ligt niet zo bij altijd maar hetzelfde doen, maar ik hou van dit ritme. De middagen van de meiden verschillen van trektochten tot klussen in huis, mentorgesprekken, werken aan zelfbeeld, emoties, schilderen, sporten en nog veel meer. Maar die ochtenden zijn rustig en daarom heb ik dan altijd heel even de tijd om de bergen van Galicië te bekijken.

Laatst liep ik ons hek uit en direct kwam de buurvrouw naar me toe. Ik wist al waarom, want ik had ook al het prachtige grote zwarte wilde paard gezien. Dit keer was het paard alleen, maar meestal zijn ze met een groot aantal. Laatst in de nacht zag Koen ruim 40 wilde paarden voor ons huis. Door de droge zomer komen ze vanuit de bergen naar beneden in de nacht om vers gras te eten. Wij wonen aan de rand van de bergen dus zien ze vaak. Leuk idyllisch beeld zou je denken… Maar nee, zodra je het ziet belt iedereen elkaar en is het goed afstemmen: iedereen weet precies wat hij moet doen. De paarden moeten namelijk gevangen worden.

Ze eten het gras op waar de schapen van moeten eten. Elk paard heeft een brandmerk op zijn bil. Want 1 maal per jaar worden ze allemaal uit de bergen gepakt met de welbekende curro’s van Galicië. Daar krijgt elk paard een brandmerk dat gekoppeld is aan een ‘eigenaar’. Hier ben je pas echt een man als je veel wilde paarden op je naam hebt staan. Het is status. Als het paard gevangen is, wordt er gekeken wie de eigenaar van het paard is. Je belt dan de paardenpresident en die regelt dat de eigenaar komt. De eigenaar betaald de schade van het gras en brengt het paard terug in de bergen.

Wij hebben inmiddels al veel paarden gevangen en weten wat ons te wachten staat. Dit keer waren we met 3 buren en ik met de kinderwagen en een baby. Iedereen neemt muisstil zijn positie in en dan gaan we de paarden opdrijven. Het paard kijkt me aan… ik maak mij groot om hem duidelijk te laten zien dat hij deze kant niet op kan. Hij kijkt rond… ziet dat de andere kant ook niet kan. Hij wordt angstig en boos en gaat ronddraven. Na een tijd schiet hij de berg op. Yes, de goede richting op! Hij moet naar de schuur van de buren. Ik ren als een malle met de kinderwagen naar mijn positie 2. Daar staat al iemand. Okay, deze vrouw is behoorlijk op leeftijd, dus ik ren  terug. Ga weer naar de ander positie bij de kinderwagen. Ja, ik sta klaar en iedereen checkt elkaar of iedereen goed staat. En tussen ons in een zenuwachtig paard. Iemand laat hem verder naar boven drijven. Hij komt recht op mijn af ik maak mij groot kijk hem aan. Zeg rustig tegen hem “het is goed..  ga maar naar boven”. Hij wordt rustig, ik herhaal mijn woorden en hij loopt heel rustig stapvoets de goede richting op. Yes! Ik kan weer rustig naar huis.

Onderweg naar huis besef ik dat dit net het als met de meiden die we opvangen is. In de rust geven we duidelijk richting aan. Als ze ervaren dat het goed is en dat ze er niet tegen hoeven te vechten, lopen ze rustig de juiste weg op en maken ze grote stappen in de ontwikkeling. Ook zij gaan uiteindelijk weer terug. Niet naar de bergen, maar wel waar het echt thuis is.

2 comments

  1. Lieve Mirjam,
    Mooie vergelijking! En bijzonder om zo dichtbij de natuur te leven.
    Gelukkig dat Jade in de kinderwagen bleef liggen trouwens, met al dat geren en gehobbel…

    Warme zegenwensen, ook voor Koen en Niva, en jullie allemaal, uit een zonnig, maar fris Herwijnen aan de Waal.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s