Oktober – Brand

Oktober – Brand in Galicië

Op de heenweg naar Vigo zien we al wat bosbranden, maar op een grote afstand. Als we in de middag terug gaan zien we wederom de bosbranden maar dan dichterbij. Ineens komen we bij de snelweg en zien ontzettend veel rook voor ons wat ons zicht volledig blokkeert. Stukken brandhout vallen op de weg en aan de kant van de weg zijn mensen de brandstukken aan het doven. We hebben net heerlijke weken met zon gehad en geen druppel regen. Als Nederlander heerlijk, lekker naar het strand een bakkie koffie in de zon maar dit is de keerzijde ervan. Flinke bosbranden… We kunnen gelukkig een afslag nemen om uit de gigantische rookwolk te verdwijnen. Via een omweg rijden we naar huis. Vele helikopters vliegen boven ons. De brand is goed te zien en te ruiken. Thuis aangekomen vragen we aan de buren hoe ernstig het is. Ze stellen ons gerust en zeggen dat het niet zo erg is en elk jaar voorkomt. In krant van Galicia op internet zien we dat veel mensen last hebben meer dan 400 huizen in Vigo geëvacueerd zijn.

We stellen de familie op de hoogte en gaan die nacht gewoon slapen tot we om 4 uur allemaal wakker worden van de geur. We ruiken een intense brandlucht in huis. We sluiten snel alle ramen, maar de brand is niet te zien vanuit ons huis.

Dan komt er eindelijk, waar iedereen op wacht: regen. Het begint en houdt de komende 24 uur niet op. De volgende ochtend gaan er foto’s over de app van de omgeving en elk dorpje laat op de school app weten of het goed is gegaan vannacht.

En zo laten wij ook weten dat alles is goed gegaan en zijn we dankbaar voor de regen die gelukkig doorgaat.

 

1 comment

  1. Lieve alle vier,
    Dat was close zeg! En lijkt me heel spannend geweest. Gelukkig dat het net op tijd begon te regenen (Dank U Heer). Fijn dat jullie niet hoefden te evacueren. En nu genieten van de familiebezoeken!
    liefs,
    Piet & Levien

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s